Kayak Sporu

0
646
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Alp Disiplini

1924 yılında Fransa’nın Chamonix kayak merkezinde düzenlenen I. Kış Olimpiyat Oyunlarından bu yana olimpik kış sporları kapsamda yer almaktadır. Alp disiplini kar sporları içinde  en çok ilgi gören branşlarındandır. Alp disiplini yarışmaları; hız ve teknik yarışmalar olarak iki başlık altında toplanabilir.

Hız yarışmaları; İniş (Dawnhill-DH) ve Super G (SG),

Teknik yarışmalar; Büyük Slalom (GS) ve Slalom (SL) ve paralel (P)yarışmalardır.

İniş yarışmasında sporcuların hızı 140 km’ ye kadar çıkmaktadır. Slalom yarışması kapı sayısının en fazla olduğu, kayak hızının en düşük olduğu yarışmadır. Kayak boyları ve malzemeler yarışma türüne ve teknik seviyeye göre farklılık gösterirler.

Kayaklı Koşu 

Başlangıçta İskandinav ülkelerinde taşıma-ulaştırma amaçlı olarak bir etkinlikti. Daha sonra yarışma şekline dönüşmüştür. Kayaklı koşu engebeli (iniş-çıkış) ve düz arazide yapılan, çok fazla enerji sarfedilen bir yarışma türüdür. Kayağın diğer branşlarıyla karşılaştırıldığında en tehlikesizi, ancak en zahmetlisidir. Kayaklı koşuda kullanılan kayaklar  alp tipi kayaklara göre daha ince, uzun, dar ve hafiftirler. Kayak ayakkabıya uç kısmından tutturulur (bağlanır). Çünkü adım kombinasyonlarını yapabilmek için ayakkabının taban kısmının hareketli olmak gerekir.

Kayaklı koşu yarışmaları:

Bireysel yarışmalar (INDIVUDUAL), Sürat yarışmaları (SPRİNT), Takip yarışları (PURSUİT)

Toplu çıkış şeklinde yapılan yarışmalar (MASS START), Takım-Bayrak yarışmaları

Snowboard 

En genel anlamıyla karda sörf yapmak olarak tanımlanabilir. Snowboard’ın gelişmesinin mimarı, Burton Carpenter’dir.  İlk kez 1998 yılında Japonya’nın Nagano merkezinde düzenlenen kış oyunlarında olimpik kış sporları kapsamına alınmıştır. Ülkemizde ise 25 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen, Rize’nin köylerinde çok eskilere dayanan uç kısmına ip bağlamak suretiyle yapılan bir ulaşım etkinliği olduğuna ilişkin bilgiler mevcuttur.

Snowboard 3 kategoriye ayrılır.

Serbest stil (freestyle) alt kategoriieri (Slopestyle, halfstyle, bigair), Alp disiplini (parelel büyük slalom ve paralel slalom) ve snowboard boardercross (sbx).

Snowboard malzemeleri boy,kilo, teknik seviye ve yarışma türüne göre değişiklik gösterir.

 

Kayaklı Atlama 

1924 yılında Fransa’nın Chamonix kayak merkezinde düzenlenen I. Kış Olimpiyat Oyunlarından bu yana olimpik kış sporları kapsamda yer almaktadır.

Kuzey Disiplini branşlarından olan Kayakla Atlama; farklı ölçülerdeki rampalardan (tramplen) aşağı kaymayı, havalanmayı, mümkün olduğunca ileriye atlamayı ve ardından yumuşak bir biçimde en uzak noktaya konmayı içeren gösterişli bir spordur. Kayakla Atlama; izlemesi çok zevkli ama yapılması bir o kadar zor bir spordur. Kış Olimpiyatları içinde yeralan bir branş olan Kayakla Atlama; kış sporu olarak bilinse de yaz versiyonu da mevcuttur. Yazın; rampa (inrun) seramikten, iniş alanı ise plastik kaplamalı özel alanların ıslatılması ile yapılmaktadır.

Kayakla atlamada olimpik yarışmalar K-95 ve K-125 tepelerinden oluşan rampalardan yapılır. Bu rampaların yanı sıra; antrenman amaçlı ve diğer küçük yarışmalarda kullanılan K–5 metreden başlayan farklı büyüklüklerde rampalar da mevcuttur.

Kayakla atlama; aşağıdaki bölümlerden oluşur :

1- Rampadan Kayma (İnrun)

2- Rampadan Ayrılma (Take-Off)

3- Uçuş (Flying)

4- Yere Konma (Landing)

5- Duruş ve Çıkış (Outrun)

Puanlamada iki kıstas vardır; mesafe ve stil. Mesafe ve stil puanlarının toplamı sporcunun sıralamadaki yerini belirler.

Biathlon 

Türkçe karşılık olarak, atışlı kayak kros olarak adlandırabileceğimiz Biathlon olimpik bir kış sporudur. Kayaklı koşuda olduğu gibi parkurun çıkış-varış bölgesine gelen yarışçı, atış poligonu bölgesine gelerek kendi hedefine atışını yapar. Geçersiz her atış için ceza turu atar. Bunu takiben sonraki tura geçer.

Biathlon yarışma çeşitleri;

Bireysel yarışmalar (INDIVUDUAL), Sürat yarışmaları (SPRINT) ,Takip yarışları (PURSUIT)

Toplu çıkış şeklinde yapılan yarışmalar (MASS START), Takım-Bayrak yarışmaları (RELAY)

 

PAYLAŞ
Facebook
Twitter
Önceki İçerikSail Teamwork Eğitimleri
Sonraki İçerikKayak Yarışları
RMG

CEVAP VER